Du havde den vildeste dagdrøm den 8.marts | Bom & Bjerkes blog

Du havde den vildeste dagdrøm den 8.marts

Foto: s-svendsen.dk

8 marts. Kvindernes internationale kampdag. Du bliver helt træt. Du lukker øjnene. Du føler dig meget søvnig. Du lægger mærke til de billeder, der viser sig for dit indre øje; en knyttet hånd, en stor kvindelig forsamling, en demo af en slags, en sal hvor du sidder med en veninde til et alt for varmt og dyrt arrangement og hylder kvinder med sang, musik og pindemadder. Du ser en dag, hvor feminister i hele verden slår hjernen på cruise control og siger de samme ting, de har sagt hver 8. marts de sidste 100 år. En dag hvor mænd i jakkesæt forholder sig helt roligt og lader medierne fylde sig op med dokuprogrammer om alt fra Femø til Fisse-programmer, lavthængende lønstatistikker, vrisne kønsforskere og kampklare nyfeminister. 

Du ser rundt i salen og nikker til alle dem, du også nikkede til sidste år og sidste år igen. Du tænker, at alle ser lidt trætte ud under make-up’en. På husmoderfaconen. At de ligner nogle, der funderer over, hvad de skal købe ind til aftensmad og ikke nogle, der er klar til at indtage Europas magtpositioner. 

Du ville hellere have været sammen med nogle af de unge vilde feminister, men du orkede ikke gå til den dér demo, fordi det er for koldt, og fordi du er for magelig. Du undrer dig over, at teknikken ikke rigtig spiller oppe på scenen, og hvorfor oplægsholderen dog ikke har lavet lidt færre slides, og skrevet med lidt større typer. Så er der en sjov, men alligevel ikke rigtig sjov konferencier, som fortæller historier fra en tid, du er lidt for ung til at huske og så undrer du dig over, at ministeren gik så hurtigt. Du tænker, at du kunne have gjort det bedre deroppe på scenen eller bag kulissen. Du tjekker mail på din mobil – og overvejer at spørge i pausen, om nogen kender koden til det trådløse netværk. 

Så griner forsamlingen og du har dårlig samvittighed over, at du ikke hørte joken, fordi du tænkte over dagen i morgen og mødet i dag, hvor en af kollegerne kørte dig over verbalt. Du tænker over dit gamle engagement i ligestillingsdebatten, og hvorfor du ikke føler det på samme måde nu. Du glæder dig til kaffen om lidt og til at få snakket med din veninde, som er flyttet til Brønshøj med familien, og som du derfor aldrig ser. Du glæder dig til at bitche – over din chef, og din mand som glad passer børnene så du kunne gå til kampdag….. Du vågner ligeså stille. Du åbner øjnene og…. 

PIFT KAPOW BOOOOOOOOOOOOOOOOM!!! 

Ud af en kanon flyver Bom&Bjerke med røde (efter din mening lidt for stramme til deres alder) flyverdragter på, ild i røven og råber i en megafon oppe fra under loftet: 

“Bare rolig feminist. BoB kender dine kvaler for BoB har selv været dér, hvor du er nu, år efter år, siddet i den samme lumre stol, spist de samme pindemadder og brokket sig på samme måde over arrangementet. BoB kender til det dalende engagement som svinder i takt med dit dalende blodsukker, og jo varmere der bliver i salen, og jo flere gamle heste, de river frem fra stalden og ind på scenen med taktfaste klapsalver. Vriiiiinsk Vriiiiinsk. Vi kender det. Vi kender din træthed, men også alle i salens ægte kærlighed til sagen. Og det er ok, at syntes, at det her er dødsens kedeligt.” 

Du vender dig rundt for at se, om andre har lagt mærke til de mærkelige cirkusagtige kvinder i flyverdragterne. Men det ser det ikke ud som om. BoB’erne drejer rundt og flyver henover scenen. Propellen skranter og de taber lidt højde, men råber stadig i megafonen: 

“Det er ok at arrangementet ikke spiller for der sker altid noget dér hvor mange kvinder samles. Så skide værd med at det virker uprofessionelt og som gårsdagens nyt. Der findes løsninger. Der findes veje ud af ubalancen. En af dem er: Sig noget, gør noget, skrig højt, læg en lort, skriv en blog, brænd noget derhjemme. Og derefter sætter du dig ned og skriver en mail til de fem kvinder, der har betydet allermest i dit liv. De kvinder der har hjulpet dig. Som altid er positive. Som altid giver et kompliment. Som lytter uden at fordømme. Som køber dig en begavet gave, når det ikke er din fødselsdag. Skriv til dem, at du elsker dem, og at I snart skal ses over et par glas rødvin og en (eller 10) forbudte cigaretter. Og gå så i seng. Og læg en plan for hvordan du ændrer verden til et sted, som du selv gider at leve i. Imorgen. ” 

BoB drejer rundt og forsvinder ud af en af højtalerne i loftet lige så lynhurtigt som de kom. Pludselig lyder der et ordentligt brag – som en kæmpeprut nærmest – og ned som konfetti falder følgende løbeseddel til alle i salen: 

BoB brokker sig ikke, de forlanger: 

1. rehabilitering af elitefeminister og alle andre, der tillader sig at have en uddannelse, som kvalificerer dem til at vide og mene noget. 

 2. mere undervisning om forestillinger om køn og seksualitet i folkeskolen. Guderne skal vide, at der er en hel del voksne der også kunne bruge lidt genopfriskning af det hele. 

 3. hjemmeservice med megarabat for børnefamilier. 

 4. fortjenstmedaljer til dem, der hver dag sørger for, at vi kommer helskindede gennem hospitalsophold, daginstitutioner, klasselokaler, socialcentre og venteværelser. 

 5. Annie Fønsby befriet og dobbeltmoralen proppet op et vist sted (det sidste skal ikke koste nogen en krone og derfor kan I ikke knalde BoB for rufferi!) 

 6. kvoter i en prøveperiode, fx med en dobbeltbelægning på alle store betroede poster, så begge køn prøver magten, og hvis det ikke virker, så dropper vi det bare igen. 

 7. indførelse af social værnepligt, så begge køn frit kan vælge, om de med deres indsats for fællesskabet vil bygge op eller rive ned. Begge dele skal give toppoint til unge, der gider sætte sig ind i de opgaver, der limer et land sammen i kanterne. 

8. penge sat af til en kæmpe undersøgelse om roden til alt liv og overskud, nemlig danskernes seksualitet, så vi får fundet ud af, hvorfor mental nærhed og fysisk intimitet er blevet noget, vi køber – og skammer os over det. 

Du så lidt på sedlen og undrede dig over at ligeløn ikke var på listen. Du var enig i nogle af punkterne, uenig i andre, og pludselig fik du øje på BoB nede i salen. De stod og smilede selvsikkert i stiletter, korsetter, push-ups, sort tøj og fuld krigsmaling på. Pludrende, kindkyssende konverserende alle de andre fra salen. Vildt mærkeligt.

Comments

4 Comments so far. Leave a comment below.
 1. Stine Carsten Kendal,

  Gode g-punkter, girlies.

 2. For sjovt, for vildt, for godt skrevet – go Bom og Bjerke !

 3. Tak for et godt indlæg! Jeg deltog beklageligvis ikke i fejringen af 8. marts i år. Men jeg blev meget fornøjet og inspireret da Bom&Bjerke fløj ud af kanonen med ild i røven på bloggen! Jeg tager hermed imod opfordringen til at handle og agere! Hermed starter rehabiliteringen af et stks. feminist, der ikke længere gider at være den flinke pige, som holder kæft, ikke klynker og ser sød ud!

  Kh. Kat

 4. Marie Spliid Clausen,

  [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Comment Language]
  Halløj BoB,

  Jeg kunne ikke lige finde en måde at maile til jer på og gad ikke lede mere, så skriver bare mit forslag her:

  Tjek denne bog: ‘Adventures in Kate Bush & Theory’ af Deborah M. Withers

  Hør samtidig alle Kate Bush’s plader.
  Og overvej på den baggrund måske et program om Kate Bush, den første kvindelige rockkunstner der skrev sit eget og selv ville producere osv.
  Den kvinde er så sindssygt spids og forud for sin tid at det er helt ufatteligt.

  Hvis I synes det er for ikoniserende kan I jo bruge det som udgangspunkt for alle de andre kvindelige musikere. Der er både Tori Amos, P. J. Harvey, Björk og alle dem der.

  Tak fordi I findes. Det er umanerligt opmuntrende når man daglig er tvunget til at blive udsat for Winkel Holm og Sarah Palin og hvad de nu ellers hedder.

Add Your Comments

Disclaimer
Your email is never published nor shared.
Required
Required

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Tips

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <ol> <ul> <li> <strong>

Ready?